„Cukier krzepi” – tak brzmiało najpopularniejsze hasło reklamowe przedwojennej Polski, które przetrwało do dziś. Współcześnie jednak wiemy, że te niepozorne, słodki kryształki nie tylko nie krzepią, ale potrafią spowodować prawdziwe spustoszenie w naszym organizmie. W tym artykule wyjaśniam zgubne skutki nadmiernego spożycia cukru oraz radzę jakie zamienniki możecie stosować, aby wciąż cieszyć się smacznymi, słodkimi wypiekami i przetworami.
Cukier, czyli biała śmierć
Spis treści
Cukier jest tak szkodliwy dla organizmu, że ja sama zaczęłam się zastanawiać dlaczego go jemy. Biały cukier z niezwykłą skutecznością niszczy szkliwo zębów i przyczynia się do powstawania próchnicy, niszczy florę bakteryjną w jelitach i tym samym odpowiada za spadek odporności, a także spożywany w nadmiarze prowadzi do cukrzycy, otyłości i chorób układu krążenia. W dodatku cukier wiąże się z zachorowalnością na nowotwory, chorobę Alzheimera i przyspiesza starzenie się skóry. A naukowcy dowiedli, że cukier jest uzależniający bardziej niż kokaina. Zdarzyło się wam wywrócić do góry nogami całą kuchnię w poszukiwaniu marchewek? Pewnie nie, ale prawie każdy z nas ze wstydem się przyzna, że choć raz gorączkowo szukał we wszystkich zakamarkach domu jakiejś zaginionej czekoladki w chwili słabości.
Czy istnieje coś takiego jak “zdrowy cukier”?
Skoro nie biały cukier, to może jakieś jego „zdrowsze” zamienniki? Często poleca się cukier nierafinowany, czyli potocznie brązowy cukier jako alternatywę dla tego w białych kryształkach. Jednak kompletnie się on od tradycyjnego cukru nie różni poza tym, że jest pozyskiwany z innej rośliny i nie oczyszcza się go. Polecany czasami syrop z agawy również jest tak samo szkodliwy jak biały cukier. To samo tyczy się cukru kokosowego i palmowego. Wszystkie cukry zawierają sacharozę lub melasę, które są szkodliwe dla naszego zdrowia.
Co zamiast cukru?
Czy istnieje jakaś alternatywa? Oczywiście! Poniżej wymieniłam kilka substancji słodzących, którymi możemy zastąpić biały cukier, na przykład do wypieków:
Stewia
Jest bardzo słodka i w porównaniu ze zwykłym cukrem bardzo słodka. Jedna łyżeczka stewii słodkością odpowiada szklance białego cukru! Występuję w postaci świeżych, suszonych i sproszkowanych liści, a także tabletek i płynów.
Ksylitol
Pozyskuje się go z kory brzozy. Jest o 40% mniej kaloryczny od białego cukru i niższy indeks glikemiczny, dlatego poleca się go osobom z cukrzycą. W dodatku długotrwale przyjmowany ksylitol zmniejsza chęć na słodycze, poprawia odporność organizmu i zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu.
Miód
Jest tak samo kaloryczny jak tradycyjny cukier, ale różni się „rodzajem” cukru, bowiem głównym składnikiem miodu nie jest sacharoza, a glukoza i fruktoza. Poza tym miód zawiera wiele cennych witamin, takich jak witaminy z grupy B, garbniki, pyłki kwiatowe i enzymy, które wszystkie odpowiadają za właściwości zdrowotne miodu.