Wokół diety roślinnej narosło wiele mitów, które zna chyba każdy: że jest uboga w białko, szkodzi zdrowiu, a przygotowanie posiłków zajmuje mnóstwo czasu i do tego kosztuje fortunę. Nic bardziej mylnego! Dlatego w tym wpisie przedstawię informacje na temat tego sposobu odżywiania się, które każdy powinien znać. Pokażę też, jak zwiększyć udział produktów roślinnych w swojej codziennej diecie.
Dieta roślinna na co dzień – zalety
Spis treści
Przede wszystkim warto wiedzieć, że liczne badania naukowe dowodzą, że wegański styl jedzenia ma pozytywny wpływ na nasze ciało. Wynika to między innymi z tego, że pokarmy pochodzenia zwierzęcego zawierają zazwyczaj więcej kalorii w mniejszej objętości. Natomiast białko roślinne jest bogate w błonnik, dlatego możemy jeść do syta i nie obawiać się, że przytyjemy! Badania potwierdzają także związek diety wegańskiej z ograniczeniem problemów takich jak nadciśnienie, cukrzyca typu II i choroby układu krążenia.
Nie mogę też nie wspomnieć o tym, że przejście na dietę wegańską nie tylko przyniesie korzyść naszemu zdrowiu, ale i pozwoli nam zaoszczędzić. Wiele osób uważa, że dieta roślinna składa się z kosztownych i trudno dostępnych produktów. Rzeczywiście, na przykład zamienniki mleka bywają droższe od tradycyjnego nabiału. Jednak bez tych gotowych produktów łatwo się obejść, a wykluczając z diety jajka i mięso na rzecz tanich, roślinnych źródeł białka, takich jak strączki, sporo zaoszczędzimy.
Jak przejść na dietę roślinną
Jeżeli przekonałam was, że dieta roślinna to dobry wybór, być może zastanawiacie się teraz, jak wprowadzić ją w życie. Choć zachęcam do zwiększenia udziału produktów roślinnych w codziennym jadłospisie, to odradzam próby radykalnej zmiany sposobu odżywiania z dnia na dzień. Częstym błędem popełnianym przez początkujących wegan jest wykluczenie mięsa i nabiału bez zastąpienia ich innymi źródłami białka i tłuszczu. Prowadzi to do szybkiego zniechęcenia, gdyż posiłki stają się mało sycące.
Z tego powodu najlepiej zastosować metodę małych kroków. Można zacząć od zamiany kilku posiłków w tygodniu na oparte na roślinach, pamiętając o włączaniu do nich strączków i orzechów. W ten sposób nauczymy się przyrządzać pyszne dania, co ułatwi nam utrzymanie nowego sposobu odżywiania. Inny prosty pomysł to wymiana niektórych produktów na ich wegańskie zamienniki. Jeśli zastosujemy się do tych rad, unikniemy sytuacji, w której poczujemy się przytłoczeni ilością restrykcji. Stopniowo wyrobione nawyki zostaną z nami na długo!
Czy dieta roślinna jest zdrowa?
Wiele osób na początku swojej przygody z dietą roślinną martwi się, że może ona prowadzić do niedoborów niektórych składników odżywczych. Ta obawa jest uzasadniona tylko w pewnym stopniu – produkty roślinne zapewnią nam niemal wszystkie mikroskładniki. Nie występuje w nich jednak odpowiednia ilość witaminy B12, dlatego spożywać produkty nią fortyfikowane albo zażywać suplement. Ponadto weganom częściej niż osobom na innych dietach brakuje kwasów tłuszczowych omega-3. Można je pozyskać z powszechnie dostępnych roślinnych źródeł, takich jak orzechy włoskie, siemię lniane czy olej rzepakowy.